Părintele Ghelasie era în Mănăstirea Frăsinei „sanitarul” priceput ce ieşea în întâmpinarea celor în suferinţă, preocupat atent de îngrijirea acestora, dar și de aprofundarea medicinei ca sacro-terapie. Rugător profund, a reușit prin puterea harului să aducă mulți oameni la credință, în special intelectuali. Se spune că scrierile sale pot constitui o adevărată filocalie carpatină.
1. NU TE ALARMA. Rămâi cât se poate de liniştit, indiferent de câte valuri ale vieţii se năpustesc asupra ta. Mai ales în greutăţile și necazurile vieţii se vede grija lui Dumnezeu. Teama, frica, tulburarea gândurilor, pierderea liniştii și împuţinarea curajului sunt trăiri ale celor care nu cred în Dumnezeu sau Îl socotesc pe Acesta mult prea departe de aceasta lume care pare părăsită de El. Aceştia se cred și se simt singuri.
„Ține-te tare, fii răbdător. Suferinţa și boala sunt în Taina Crucii; stai cu nădejde neclintită în Dumnezeu, în aceasta răstignire vie."
2. NU TE CONTRAZICE. Nu intra în conflict cu aproapele tău. Argumente:
Când aproapele greşeşte, dar nu accepta sub nici un chip faptul ca se poate înşela, nu mai are rost sa ne folosim de cuvinte sau argumente. Mintea lui este deja mult prea încordată spre a se apăra.
Se întâmplă de multe ori ca acelaşi lucru să fie văzut de oameni în moduri diferite, în functie de experienţele și trăirea fiecăruia. Nu este obligatoriu să existe un singur mod de a vedea un anumit lucru.
Prin contrazicere se cade foarte uşor în mândrie, iar de la mândrie și până la aprinderea cu mânie împotriva aproapelui nu mai este decât foarte puţin.
„Mare e taina tăcerii care opreşte dezbinarea și căderea în stricăciunea păcatului, a neiubirii. Să-ti asumi tu însuți vina ta și a celuilalt, dar sa nu le diseci în toiul ispitei, sa nu te fixezi la ele, ci sa le arunci în focul închinării tăcute și răbdătoare.”
3. NU ÎȚI ARĂTA NEVOINȚA. Fii smerit și nu căuta sa arăţi oamenilor ce fapte duhovniceşti te întăreşte Dumnezeu să împlineşti.
4. NU BLAMA RĂUL. Adică nu îl judeca pe aproapele tău pătimaș, care nu ştie ce face. Nu omul, ci diavolul este cel care face răul în lume. „Trebuie să înveti să trăieşti cu răul; că dacă te lupti cu el, îl alimentezi, însă daca îl iubeşti (dacă îl scufunzi în iubirea și lumina lui Dumnezeu), îl distrugi, moare. ”
Harta site