Cristian Bădiliță (n. 27 martie 1968, Săveni, Botoșani) este un teolog, eseist, traducător și poet român contemporan.
A debutat în revista Ateneu, suplimentul Caiete botoșănene, cu poeme, în 1984. Al doilea debut, tot cu poezie, a avut loc în revista ieșeană Cronica, în 1986. După experiența traumatizantă a serviciului militar, relatată în „Nodul gordian“, a urmat doi ani cursurile Facultății de litere din București, secția română-franceză. Din 1990 s-a transferat la secția de limbi clasice, unde-l va întâlni pe remarcabilul om de cultură Petru Creția. Prietenia lor se va concretiza într-o școală de vară la Ipotești și într-un volum despre Apocalipsa lui Ioan. În 1991-1992 studiază teologia la Seminario Conciliar din Madrid, împreună cu Cristian Langa și Iuliu Cristian Arieșanu, unde-i va avea ca profesori pe patrologul Juan Ayan Calvo și pe fenomenologul religiei Juan Martin Velasco, a cărui Introducere în fenomenologia religiei o va traduce și publica la editura Polirom.
A predat limbă și literatură greacă veche la Universitatea din Timișoara, instalându-se în Franța din 1995, împreună cu soția lui, Smaranda Bădiliță, specialistă în Philon din Alexandria.
Este doctor în istoria creștinismului antic al Universității Paris IV Sorbona cu teza Les métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Eglise, calificativul summa cum laude. Lucrarea a primit premiul Solomon Reinach al Asociației Eleniștilor din Franța. În Occident s-a specializat în literatura patristică greacă și latină, făcând parte și din grupul de traducători ai „Bibliei de la Alexandria”.
În 2001 a început o colaborare cu New Europe College din București, organizând două colocvii internaționale despre Ioan Casian și despre actualitatea Părinților Bisericii. A organizat un al treilea colocviu internațional, despre patristică și ecumenism, în cadrul Universității din Constanța. Cele trei volume, ca și teza de doctorat, au apărut la editura pariziană Beauchesne.
Tot în cadrul Colegiului Noua Europă a coordonat, din 2003 până în 2011, traducerea comentată a Septuagintei, proiect publicat în colaborare cu editura Polirom și Fundația Anonimul. A coordonat prima editare științifică a Scrierilor lui Nicolae Steinhardt, aparute la editura Humanitas. În prezent lucrează la o traducere comentată a Noului Testament. Se consideră un anarhist creștin de dreapta și pledează pentru reinstaurarea monarhiei în România. Critic al imposturii comuniste și neocomuniste, rezervat față de sistemul democratic-ochlocratic modern, a participat activ la revolta din decembrie 1989 și la organizarea protestului din Piața Universității (1990). Are participări la numeroase colocvii internaționale, precum și la volume colective, reviste și dicționare internaționale. Pe 22 decembrie 2009 a lansat revista electronică Oglindanet.