Pr. Conf. Dr. Daniel Benga s-a născut la Recea, judeţul Braşov pe 11.02.1972. Între anii 1986 – 1990 a urmat cursurile Liceului Radu Negru din Făgăraş, iar apoi pe cele ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1994. Au urmat cursurile de master şi doctorat, în cadrul aceleiaşi facultăţi, finalizate în anul 2000, când a susţinut teza de doctorat cu titlul: „Marii reformatori luterani şi Biserica Ortodoxă. Contribuţii la tipologia relaţiilor luterano-ortodoxe din secolul al 16-lea“.
Între anii1996-1997 a urmat un curs intensiv de limba germană în cadrul Facultăţii de Teologie Evanghelică din Sibiu, participând în paralel şi la cursuri de istorie a Bisericii atât la Facultatea de Teologie Evanghelică, cât şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
Între anii 1997-2001 a câştigat o bursă de studii din partea asociaţiei „Diakonisches Werk“ a Bisericii Evanghelice din Germania pentru urmarea cursurile de doctorat în cadrul catedrei „Istoria şi teologia Răsăritului creştin“ a Facultăţii de Teologie Evanghelică a Universităţii Erlangen-Nürnberg, finalizându-le cu o nouă teză de doctorat: „David Chytraeus ca redescoperitor şi explorator al Bisericilor Răsăritului.“ La data de 10.12.2001 a obţinut titlul de doctor în teologie „summa cum laude“ din partea facultăţii sus-menţionate.
Între anii 1997-2009 a participat la o serie de conferinţe şi simpozioane internaţionale pe teme teologice în Germania, Franţa, Olanda, Elveţia, Bulgaria, Rusia, Israel şi Insulele Fiji.
Dacă în anul 1995, după finalizarea cursurilor universitare, şi-a început cariera ca profesor de religie la şcoala nr. 19 din Bucureşti, a ajuns să predea la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1999, ca preparator, asistent, fiind apoi, lector, conferenţiar şi, în anul 2008 a fost numit prodecan al Facultăţii de Teologie.
A fost preot misionar în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală şi preot la Biserica Sfântul Ştefan - Cuibul cu Barză din Bucureşti.
A publicat mai multe cărţi, atât în limba română, cât şi în germană: „Marii reformatori şi Biserica Ortodoxă. Contribuţii la tipologia relaţiilor luterano-ortodoxe din secolul al XVI-lea“, Editura Sophia, Bucureşti, 2003, „Metodologia cercetării ştiinţifice în teologia istorică“, Editura Sophia, Bucureşti, 2005, „David Chytraeus (1530-1600) als Erforscher und Wiederentdecker der Ostkirchen. Seine Beziehungen zu orthodoxen Theologen, seine Erforschungen der Ostkirchen und seine ostkirchlichen Kenntnisse“, (Édition historique), VVB Laufersweiler Verlag, Wettenberg, 2006 şi a fost coautor la lucrarea „Ökumenische Kirchengeschichte. Band 3: Von der Französischen Revolution bis 1989“, Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt, 2007