Părintele Zaharia Zaharou este fiu duhovnicesc al Părintelui Sofronie Saharov, la rândul său ucenic al Sfântului Siluan. Este considerat unul dintre cei mai profunzi trăitori și mărturisitori contemporani ai credinței ortodoxe. Zeci de ani Părintele Zaharia, asemenea Părintelui Rafail Noica, s-a hrănit din seva duhovnicească a marelui său duhovnic, Părintele Sofronie. Multe din temele duhovnicești despre care a învățat Părintele Sofronie nu au fost formulate în scris, ele fiind scoase la iveală de către Părintele Zaharia, pentru a întregi opera nepreţuită a Starețului.
S-a născut și a crescut în Cipru, în sânul unei familii ortodoxe. Ca tânăr, a părăsit Ciprul pentru a studia Chimia la Londra. Înainte de finalizarea studiilor, a devenit un apropiat al Părintelui Sofronie și al Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezatorul” de la Essex. A ales sa abandoneze studiile în Chimie, preferând să răspundă chemării lui Dumnezeu prin urmarea căii monahale.
A fost trimis să studieze Teologia în cadrul Institutului Sfântul Serghie din Paris, unde a petrecut cinci ani, iar apoi a studiat la Tesalonic, unde a obținut titlul de doctor în teologie. Vorbește fluent limbile greacă, rusă, franceză și engleză.
„Părintele Sofronie Saharov, părintele duhovnicesc al Părintelui Zaharia, este de statura Sfântului Grigorie Palama.
Cuvintele Părintelui Zaharia sunt pline de miez, pentru că ele exprimă o experiență care, pe de o parte, este moștenită de la înaintașii săi – Părintele Sofronie și Cuviosul Siluan, pe de altă parte este o experiență personală a Dumnezeirii, pe care a îngăduit Dumnezeu să o cunoaștem noi, contemporanii acestor părinți.
Părintele Zaharia mărturisește că, atunci când i se cere un cuvânt, cere acel cuvânt de la Dumnezeu, și are încredințarea că îl primește de la Duhul lui Dumnezeu și el îl exprimă numai, umil. Părintele Sofronie Saharov i-a dat ascultarea să vorbească, să teologhisească, și cred că el este, dintre ucenicii Părintelui, cel mai dăruit cu acest dar al scrierii și al vorbirii.” (Pr. Constantin Coman)
Harta site