Evenimente
Librăria Fereastra Sâmbetei vă invită marți, 18 februarie 2020, ora 16.00, la o masă rotundă cu tema ”Dreptatea lui Dumnezeu și drepturile omului”, având ca invitat pe Lector univ. dr. Marius Andreescu, fost judecător la Curtea de Apel Pitești. Prima întâlnire cu domnul judecător, din 24 septembrie 2019, pe o temă asemănătoare (Dreptatea lui Dumnezeu și îndreptarea omului) o puteți viziona AICI.
Omul a încetat să fie un simplu individ și a devenit persoană prin întruparea Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos, care s-a îmbrăcat cu firea omenească.
“Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăoga vouă’’ (Matei 6, 33). Întâi este dreptatea lui Dumnezeu și toate celelalte ale omului și lumii trebuie să fie conforme cu dreptatea și voia Domnului. Aceasta este o datorie supremă a omului aflat în lume: În tot ce gândește, simte, făptuiește, creează, omul trebuie să caute a se afla în Impărăția și în dreptatea lui Dumnezeu pentru ca existența și creația umană să se afle în adevăr, să aibă sens. Dreptatea lui Dumnezeu este iubire milostivă, judecată milostivă și adevăr.
Consacrarea în constituțiile moderne democratice a unor drepturi și libertăți ale omului este rezultatul unui îndelungat proces istoric ce cuprinde concepții, teorii, doctrine-filosofice, juridice și politice dar și diferite forme de recunoaștere, consacrare normativă a acestora. Afirmarea în plan normativ a drepturilor omului este recunoașterea în plan juridic a ființei umane în individualiatea sa existențială, omul devine persoană în raporturile juridice, titular de drepturi și libertăți pe care le poate opune statului și poate cere garantarea și respectarea lor.
Dat fiind importanța incontestabilă în plan social și juridic a consacrării drepturilor omului, unii vorbesc de o nouă ’’religie’’, a drepturilor fundamentale consacrate prin lege. Este justificată această concepție? Care sunt înțelesurile teologice, filosofice și juridice ale drepturilor omului? În ce măsură consacrarea constituțională a drepturilor omului și practica juridică în materie sunt conforme cuvântului și dreptății lui Dumnezeu, adevărurilor de credință ortodoxe dar și tradițiilor spirituale ale poporului român? Sunt cu adevărat garantate în prezent de către stat libertățile și drepturile omului? În ce măsură starea socială și juridică a omului contemporan corespunde perceptului formulat de Toma din Aquino: ’’Individul este pentru stat, statul pentru persoană și persoana pentru Dumnezeu’’? - sunt câteva din temele pe care dorim să le abordăm în această prezentare.
Harta site
www.agaton.ro