Evenimente
Librăria Fereastra Sâmbetei (Agaton) vă invită sâmbătă, 3 iunie 2023, ora 15.30, la o masă rotundă cu tema ”Omul, societatea și creștinismul în epoca postmodernismului”, având ca invitat pe Lector univ. dr. Marius Andreescu.
Considerăm că istoria culturii și civilizației umane poate fi împărțită în trei perioade mari: epoca antică, clasicismul care include goticul, renașterea barocul și iluminismul și a treia perioadă modernismul și postmodernismul.
Tot mai multe curente ideologice își fac apariția și influențează societatea care, până nu demult, îşi avea un filon trainic în cultura și spiritualitatea creștină. În acest context se vorbește tot mai mult de postmodernism. În esență postmodernismul este definit de filosofi și sociologi, ca o tendință în cultura ultimelor decenii care a afectat o varietate de domenii ale cunoașterii, inclusiv filozofia. Discuțiile postmoderne acoperă o gamă largă de probleme socio-filosofice legate de viața externă și internă a individului, politică, morală, cultură, artă etc. Principala caracteristică a situației postmoderne a fost o ruptură decisivă cu societatea tradițională și stereotipurile ei culturale. Totul este supus unei revizuiri reflexive, evaluate nu din punctul de vedere al valorilor tradiționale, ci din punct de vedere al eficienței. Postmodernismul este văzut ca epoca unei revizuiri radicale a atitudinilor de bază, a respingerii viziunii tradiționale asupra lumii, epoca rupturii cu toată cultura anterioară.
Epoca postmodernă se caracterizează prin secularizarea accentuată a omului și societății. Progresul exponențial al științelor și tehnologiei au dus la încrederea nemăsurată a omului în propria sa ființă, în rațiunea sa. Omul, din persoană a devenit individ, fiecare om considerându-se a fi propriul său dumnezeu.
Considerăm că societatea postmodernă poate fi caracterizată prin cinci ideologii și în același timp realități ontologice: convergența sistemelor; creșterea economică zero;ideologia și practica globalizării; ideologia de gen; ideologia supraomului. Desigur că nu sunt singurele aspecte. De exemplu, o altă caracteristică a societății postmoderne este dominația tehnologiilor asupra omului și valorilor umaniste inclusiv cele creștine.
Omul postmodern nu este pierdut. Omul și societatea contemporană din nefericire parcurg criza generată de concepțiile postmoderniste, pe care le acceptă cu știință sau fără știință. Omul este creat după chipul lui Dumnezeu și acest dar nu se pierde, chiar dacă chipul dumnezeirii în om s-a mai hașurat.
Harta site
www.agaton.ro