Evenimente
Librăria Fereastra Sâmbetei (Asociația Ortopraxia) vă invită marți, 2 iulie 2024, ora 15.30, la o masă rotundă cu tema ”De la legea și harul lui Dumnezeu la normativismul juridic”, având ca invitat pe Prof. univ. dr. Marius Andreescu
Dumnezeu a creat existența văzută și nevăzută și o dată cu ea și legile sale. Legile create de Dumnezeu sunt cele ale naturii materiale, legile lumii nevăzute și legile existenței omului. Întrebările pe care și le pune conștiința sunt o taină. Natura și legile ei implacabile sunt o minune. Din toate părțile enigmele ne împresoară și tabără asupră-ne, neîntrerupt și mai persistent decât razele cosmice spune Nicolae Steinhardt. Prin urmare legile lumii sunt create de Dumnezeu, nu sunt rezultatul unei evoluții naturale și a unui determinism exclusiv natural. Nici o teorie științifică nu a putut infirma acest adevăr, după cum nici o astfel de teorie nu poate demonstra că natura și legile sale își au cauza în ele însele.
Legile care stau la baza fenomenelor din univers nu pot fi întâmplătoare, fiindcă întâmplarea nu realizează ordine. Mișcarea și ordinea materiei presupun neapărat existența unei Forțe nemijlocite. Viața pe pământ nu putem admite că a apărut din materie moartă. Căci viața nu se poate naște decât din viață, sămânța din sămânță, pentru că moartea nu poate naște viață, nimeni nu poate da ce nu are. Deci, din contemplarea, cercetarea și observarea naturii – rațiunea, logica, trage concluzia existenței lui Dumnezeu.Tot ce privim și vedem desfășurându-se în sânul naturii înconjurătoare ne spune că există Dumnezeu ne spune arhimandritul Serafim Man.
Legile naturii determină existența, armonia, echilibrul și evoluția universului. Universul are proprietățile pe care le are și pe care omul le poate observa, deoarece, dacă ar fi avut alte proprietăți, omul nu ar fi existat (principiul antropic). Omul este înzestrat cu rațiune și posibilitatea de a cunoaște legile naturii până la o anumită limită.
Legile lui Dumnezeu pentru om sunt poruncile Sale pe care le-a făcut cunoscute în Vechiul și Noul Testament. Poruncile lui Dumnezeu nu sunt ca legile naturale, implacabile repetitive, ci sunt legi ale harului, libertății și iubirii. Pentru că n-ați primit iarăși un duh al robiei, spre temere, ci ați primit Duhul înfierii, prin care strigăm: Avva! Părinte!( Romani, 8,15)
Există și normativism social, moral și juridic, create de om. Determinismul și normativismul social se află, dacă nu în contradicție, cel puțin într-o relație contrarie cu libertatea omului. Libertatea este constitutivă pentru persoana umană. Omul a fost creat de Dumnezeu ca ființă liberă și conștient de libertatea sa. Esența determinismului social și a normativismului social o formează necesitatea cauzală și a imperativului normativ. Libertatea socială a omului poate fi astfel condiționată, restrânsă sau uneori chiar abolită.
În expunerea noastră vom dezvolta aceste aspecte și ne vom apleca asupra relației dintre legile Creatorului și respectiv legile create de om, asupra noțiunilor de valoare și valorizare.
Harta site
www.agaton.ro