Evenimente
Asociația Ortopraxia și Asociația Răscumpărări de Gând vă invită marți 15 octombrie 2024, ora 15.30, la o masă rotundă cu tema „Ființa și existența Concepții religioase și filosofice” având ca invitat pe Dr. Marius Andreescu, Cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române. Întâlnirea va avea loc la Asociația Ortopraxia, Făgăraș, str. Pe Vale nr. 10, ora 15.30.
Ființa în sine nu poate fi cunoscută și nici ființa omului, a lucrurilor, a oricărui existent. Pentru cunoașterea umană și experiența umană de ori ce fel, ființa rămâne un mister. Dar omul are sădit în sine ca dar dumnezeiesc un sentiment și o trăire a ființei: deși necunoscută, ea poate fi gândită și exprimată conferindu-i-se sensuri și semnificații. Omul poate gândi și exprima ființa chiar și în dualitatea ei, prin conceptul ne-ființei, al neantului, fără a se pune problema realității ontologice a acestora. Mai mult, omul este liber să accepte să ființeze în ne-ființa construită de el, să accepte ispita neantului. Nici în acest caz existența omului nu este total lipsită de ființă. Fără ființă, ontologic vorbind existența nu este!
Ființa și existența necreate. Ființa lui Dumnezeu. Sfânta Treime unică în Ființă și întreită în persoane. În Dumnezeu ființa și existența coincid și sunt mai presus de ființa și existența pe care noi putem să le gândim. Ființa Dumnezeiască și existența lui Dumnezeu sunt mai presus de ființă și de existență. De aceea, noi oamenii, avem sentimentul și trăirea dumnezeirii, putem gândi misterul mai presus de mister al Ființei și Existenței Sfintei Treimi, dar nu putem cunoaște nimic și nici exprima acest mister.
Ființa și existența create. Ființa creată este altceva și mai mult decât existența creată. Existența cuprinde ființa dar ființa este adâncul și temeiul existenței. Întruchipări ale ființei create : Rațiunile plasticizate ale existenței ca universal și in fiecare existent ca individual; Iubirea; Viața; Sufletul; Firea omului, firea vietăților și firea lucrurilor; Conștiința; Libertatea; Mediul: ideile, specia, valorile, virtuțile (prietenia).
Existența creată are dimensiunea universalului, nu numai a individualului sau ale determinațiilor acestuia. De aceea există și omul poate să gândească și ființa istoriei, a unei națiuni sau popor, ființa universului creat. Aceste modalități de existență a ființei create trebuie analizate, la nivel conceptual, pentru că ce este ființa creată în esența ei omul nu va putea ști niciodată.
Existența creată cuprinde:
a) lumea sensibilă finită, supusă determinismului material și temporal, finite în imanență, dar spiritualizată în transcendență. Aceasta formează sfera realității obiective pe care omul o poate cunoaște și folosi în anumite limite și,
b) Lumea inteligibilă creată, a îngerilor, a ființelor spirituale fără trup. Există în afara determinismului spațial și temporar, are un început, dar nu are o limită temporară de existență.
În prelegerea noastră și în dialogul pe care îl propunem vom aprofunda aceste aspecte, cu referire la teologia ortodoxă, la marile religii și concepții filosofice.
Harta site
www.agaton.ro