O sangvinii romani, destul de numerosi in tara noastra, ar trebui sa elimine sau sa reduca din hrana zilnica alimente ce contin aditivi alimentari (E-uri), alimente din grau si alte cereale ce contin gluten, sa consume carne numai de la animale adulte (gaina, oaie, vaca s.a.), sa consume mai mult alimente neprocesate termic, cat mai putine alimente rafinate si suprarafinate, sa reduca bauturile alcoolice tari, cafeaua, bauturile racoritoare cu cofeina si sa faca multa miscare pentru arderea caloriilor si eliminarea stresului.
CUPRINS
Cuvant inainte / 7
Introducere / 11
Capitolul I. Sangele / 17
1.1. Descriere generala. Compozitie / 17
1.2. Functiile sangelui /19
1.3. Limfa si sistemul circulator limfatic / 21
1.4. Grupa de sange / 22
1.5. Antigenele specifice grupei de sange si sistemul imunitar / 28
1.6. Aglutinogenii si alimentele / 30
1.7. Grupa de sange si modul individual de viata /32
Capitolul II. Alimentatia sanatoasa la grupa de sange O-I / 38
2.1. Bazele biochimice ale alimentatiei in general /38
2.2. Alimentatia sanatoasa la O sangvini /57
2.3. Rolul suplimentelor nutritive /71
Capitolul III. Metabolismul la grupa de sange O-I / 74
3.1. Consideratii generale / 74
3.2. Asigurarea echilibrului metabolic / 76
3.3. Greutatea corporala optima / 78
3.4. Sedentarism – activitate fizica / 81
3.5. Surmenaj, relaxare si rezistenta la stres / 85
Capitolul IV. Sanatatea la grupa de sange O-I / 92
4.1. Consideratii generale / 92
4.2. Predispozitia la boli /94
4.3. Plantele medicinale benefice / 99
4.4. Longevitatea / 102
Capitolul V. Comportamentul psihologic la grupa de sange O-I / 110
5.1. Personalitatea individuala / 110
5.2. Dragostea si afinitati sentimentale cu restul grupelor de sange / 113
Capitolul VI. Exemple de cazuri cu aprecieri proprii / 117
6.1. Dr. Elena Vlad, medic primar de familie, Otopeni, jud. Ilfov / 117
6.2. Prof. Judo Nicolae Tivga, Clubul copiilor, Ramnicu-Sarat, jud. Buzau / 118
Anexa 1. Index cu termeni medicali utilizati / 121
Anexa 2. Index cu calorii consumate/minut in diferite activitati / 124
Anexa 3. Index cu natura alimentelor (alcaline sau acide) / 126
Anexa 4. Index cu natura alimentelor (constipante-laxative) / 129
Anexa 5. Tabel cu proprietatile biochimice si terapeutice ale principalelor fructe din Romania / 130
Bibliografie selectiva / 132