Cuvânt înainte / 7
Introducere / 11
Capitolul I. Sângele / 17
1.1. Descriere generală. Compoziţie / 17
1.2. Funcţiile sângelui / 19
1.3. Limfa şi sistemul circulator limfatic / 21
1.4. Grupa de sânge / 22
1.5. Antigenele specifice grupei de sânge şi sistemul imunitar / 29
1.6. Aglutinogenii şi alimentele / 31
1.7. Grupa de sânge şi modul individual de viaţă / 33
Capitolul II. Alimentaţia sănătoasă la grupa de sânge B-III / 39
2.1. Bazele biochimice ale alimentaţiei în general / 39
2.2. Alimentaţia sănătoasă la B-III sangvini / 58
2.3. Rolul suplimentelor nutritive / 72
Capitolul III. Metabolismul la grupa de sânge B-III / 79
3.1. Consideraţii generale / 79
3.2. Asigurarea echilibrului metabolic / 81
3.3. Greutatea corporală optimă / 83
3.4. Sedentarism – activitate fizică / 88
3.5. Surmenaj, relaxare şi rezistenţă la stres / 92
Capitolul IV. Sănătatea la grupa de sânge B-III / 97
4.1. Consideraţii generale / 97
4.2. Predispoziţia la boli / 99
4.3. Plantele medicinale benefice / 105
4.4. Longevitatea / 108
Capitolul V. Comportamentul psihologic la grupa de sânge B-III / 115
5.1. Personalitatea individuală / 115
5.2. Dragostea şi afinităţi sentimentale cu alte grupe de sânge / 119
Capitolul VI. Exemple de caz cu aprecieri personale /123
6.1. Claudia Dragomir, IBNA – Baloteşti, jud. Ilfov / 123
6.2. Dr. în medicină Dediulescu Lucreţia, medic primar oftalmolog, Spitalul Municipal, Râmnicu-Sărat, jud. Buzău / 126
6.3. Maftei Ioan, pensionar, Rm-Sărat, jd. Buzău / 128
6.4. Economist Liliana Ţârdea, director BCR-Buzău / 131
Epilog / 135
Anexa 1. Index cu termeni medicali utilizaţi / 138
Anexa 2. Index cu calorii consumate / minut în diferite activităţi / 141
Anexa 3. Index cu natura alimentelor (alcaline – acide) / 143
Anexa 4. Index cu natura alimentelor (constipante-laxative) / 146
Anexa 5. Tabel cu proprietăţile biochimice şi terapeutice ale principalelor fructe din România / 147
Bibliografie selectivă / 149
Nu este uşor să scrii o carte care să respecte şi să prezinte adevărul ştiinţific într‑o formă care să fie înţeleasă şi de cel care nu are neapărat o bază ştiinţifică referitoare la problemele tratate.
Acest lucru a reuşit cu succes dr. biolog Virginia Ciocan scriind cartea „Grupa de sânge şi viaţa individuală“. Într‑o primă ediţie cartea tratează subiectul, pentru toate grupele sangvine, practic, întreaga lucrare se referă la relaţia între una dintre cele mai importante trăsături genetice – sistemul de grup sangvin ABO – şi mediu.
La cererea cititorilor, autoarea reeditează lucrarea, tratând acelaşi subiect separat, pentru fiecare grupă de sânge, cu speranţa că va fi mai uşor difuzată şi înţeleasă în special de către tineri şi adolescenţi, care, în mare parte, din nefericire, nici nu‑şi cunosc grupa de sânge, nemaifiind obligatorie.
Autoarea începe prin prezentarea generală a sângelui, compoziţie, funcţii, precum şi a sistemului de grup sangvin ABO, cel mai important dintre multele sisteme de grup sangvin, atât pentru identificarea individuală, cât şi în medicină. Continuă cu biochimia alimentaţiei, altfel spus, raportul între grupa de sânge a individului şi preferinţele alimentare, determinate într‑o oarecare măsură, de individualitatea genetică (biochimică) a fiecăruia dintre noi. În alt capitol este descris raportul între sânge şi metabolism, subliniind încă o dată unicitatea noastră biologică. Dacă ar trebui să definim, în acest stadiu de dezvoltare a ştiinţei, conceptul de unicitate biologică (individualitate genetică sau biochimică), atunci trebuie să arătăm că unicitatea sau individualitatea genetică este dată de programul genetic al fiecăruia, program care dictează la rândul său reacţia unică la condiţiile date de mediu. Programul genetic face ca fiecare dintre noi să reacţionăm diferit la aceleaşi condiţii de mediu. Vechiul aforism, nu există boală ci bolnavi, este demonstrat acum şi la nivel molecular, biochimic.
Nu trebuie uitat însă că această trăsătură genetică – grupa de sânge – este doar una din numeroasele trăsături genetice care definesc comportamentul individului, un caracter complex, determinat de totalitatea genelor în interacţiune cu mediu.
Nu lipseşte din lucrare relaţia între sănătate, starea de boală şi grupa de sânge. De altfel, după mărturisirea autoarei, a fost un punct de plecare şi o experienţă, din păcate nefericită, care a determinat‑o să se documenteze şi să scrie această carte. Există studii numeroase care demonstrează ştiinţific sensibilitatea sau rezistenţa individului la anumite boli, în anumite zone ale globului pământesc, dar întotdeauna în raport cu condiţiile de mediu (climă, sol, radiaţii solare etc.)
Comportamentul individului însă, nu implică doar starea de sănătate sau de boală, rezultată din interacţiunea gene‑mediu, ci şi de psihologia individului, în funcţie de grupa de sânge, problemă care este tratată cu umor şi inteligenţă.
În sfârşit, anexele, 6 la număr, completează fericit şi demonstrează încă o dată poziţia de pe care este scrisă lucrarea, poziţie de om de ştiinţă, de cercetător a dr. Virginia Ciocan.
Sincer, la început, deşi o cunosc pe Virginia Ciocan ca fiind un cercetător serios, riguros chiar, judecând doar după titlul lucrării „Grupa de sânge şi viaţa individuală“ mi‑a fost teamă că ar putea fi o tratare superficială a problemei, cum întâlnim astăzi la tot pasul. Parcurgând cartea însă, m‑am convins că nu este aşa, este frumos scrisă, cu multe noţiuni de cultură generală, se citeşte uşor, se înţelege uşor, iar datele ştiinţifice devin dintr‑o dată necesare şi utile.!
Convingeţi‑vă şi Dumneavoastră şi îmi veţi da dreptate.!
Prof. Univ. dr. Veronica Stoian
Catedra de Genetică şi Biotehnologie
Universitatea din Bucureşti
Harta site