Încercarea de a elabora principiile unei alimentaţii adecvate implică o responsabilitate deosebit de mare, ţinând seamă de cerinţele nutritive ale organismului uman şi de particularităţile tradiţionale ale dietelor la diferite popoare şi colectivităţi.
Unii specialişti compară corpul omenesc cu un motor perfect, care are nevoie, pentru funcţionare, de un combustibil complex şi lesne utilizabil. Acest combustibil este reprezentat de alimentele
ingerate zilnic, alături de aportul absolut indispensabil de apă, aer şi lumină. Toţi aceşti factori vitali asigură menţinerea funcţiilor biologice şi metabolice în parametri optimi şi păstrarea unui echilibru
în materie de sănătate.
O alimentaţie corectă devine o condiţie esenţială a existenţei umane, care asigură starea de sănătate, energia şi viaţa. În condiţiile în care mediul de viaţă este într-o permanentă schimbare, cheia succesului în alimentaţie ar fi adaptarea dietelor la noi situaţii şi înlocuirea obiceiurilor vechi cu altele noi, bazate pe experienţele colective şi cercetările ştiinţifice actuale. În noţiunea de alimentaţie este inclus un complex de factori nutritivi care cuprind carbohidraţi, proteine, acizi graşi, vitamine, enzime şi minerale. Consumul acestor componente nutritive, în proporţii optime, constituie fundamentul pentru o stare bună de sănătate, de energie şi de viaţă lungă. De aici rezultă importanţa atât a calităţii cât şi a cantităţii de hrană pentru a fi în folosul sănătăţii şi la temelia năzuinţelor de vindecare la cei bolnavi (Gerson,1990). Trebuie ţinut seamă că alimentaţia poate fi cel mai bun aliat al sănătăţii dar şi un duşman nebănuit de periculos.
Fiecare persoană poate avea propria experienţă în domeniul nutriţiei, alegând tot ce este mai bun pentru a acţiona deliberat în viaţa cotidiană. Această experienţă proprie ar trebui să fie în
concordanţă cu informaţiile la zi, date de specialişti pe plan mondial, care şi-au consacrat viaţa pentru studierea alimentaţiei corecte a oamenilor.
Harta site